Yıllar Öncesinden 'Doraemon' (1994)

Yıllar Öncesinden 'Doraemon' (1994)


İngilizce bilen bir arkadaşımızın çevirmenliği ile sıcak bir diyalog kurduk. Mizah programımızda ne şekilde yer verebileceğimizi düşünürken,. genel konularda yaptığımız sohbet oldukça ilgimizi çekmişti.

Liseden yeni mezun olmuştu Fumi. Korece ve İngilizce ile birlikte dil biliyor. Bu yaşına rağmen ülkesinden uzaklarda bir kaç ülkeyi (Pakistan, Hindistan, Malezya, Kore, Filipinler, Tayland, Yunanistan, Türkiye) gezmeye çıkabilmişti. Türkiye'de ise; İstanbulAnkara ve Samsun'dan sonra yolu Trabzon'a düşmüştü. Erzurum üzerinden İran'a geçip sonra da ülkesine dönecekti.

Doraemon
(Çizim: Fumi KOBAYASHI, 04 Ağustos 1994, Ganita / Trabzon)



Muammer KOTBAŞ

Yıllar önce (1994'te) tanıştığımız Japon öğrenci Fumi KOBAYASHI'den öğrendiklerimiz..

Karikatürle yoğun olarak iç içe yaşadığım Trabzon yıllarımda; yerel radyo ve Televizyonların de ilk popüler olduğu günlerdi.


Çizer dostum Hakan SÜMER'le birlikte, bu yerel kanalların birinde "MİZAH BAKKALI" isimli haftalık bir program yapıyorduk. Uğrak yerimiz olan Ganita Çay Bahçesi'nde 18 yaşındaki Japon Turist Fumi KOBAYASHI ile karşılaşmıştık.

İngilizce bilen bir arkadaşımızın çevirmenliği ile sıcak bir diyalog kurduk. Mizah programımızda ne şekilde yer verebileceğimizi düşünürken, genel konularda yaptığımız sohbet oldukça ilgimizi çekmişti.

Liseden yeni mezun olmuştu Fumi. Korece ve İngilizce ile birlikte 3 dil biliyor. Bu yaşına rağmen ülkesinden uzaklarda bir kaç ülkeyi (Pakistan, Hindistan, Malezya, Kore, Filipinler, Tayland, Yunanistan, Türkiye) gezmeye çıkabilmişti. Türkiye'de ise; İstanbul, Ankara ve Samsun'dan sonra yolu Trabzon'a düşmüştü. Erzurum üzerinden İran'a geçip sonra da ülkesine dönecekti.

Bu gezisi, ülkesinden aldığı referansla, öğrenmeye dayalı ve rotası çizilmiş bir geziydi. Hem ekonomik olarak bunu başarmıştı hem de tek başına idi.


Ve en önemlisi; ülkesindeki genel siyasi ve ekonomik gelişmeler hakkında bilinçliydi. Bize, Üniversitede "ekonomi" okumak istediğini söyledi. O anki ülke yönetiminde bulunan siyasi iktidarın, ekonomiyi iyi yönetemediğini belirterek böyle bir karar aldığına vurgu yapmıştı.

O bunları anlatırken bizler kendimizle ve O'nun ülkemizdeki yaşıtlarıyla karşılaştırmalar yapıyorduk. Her şey bize ilginç geliyordu.

Sohbetimizin sonuna doğru merak ettiğimiz; büyük bir gelişme göstermiş olan Japon çizgi film sanatı üzerine bizlere neler söyleyebileceği konusu idi. En bilinen çizgi film kahramanı olarak 'DORAEMON'u söyledi. Çizmesini rica ettiğimizde ise 2 çizim yaptı (üstte ve altta).

1994'te yaşadığım bu karşılaşmanın ve sohbetimizin hemen sonrasında Fumi'yi Tv programımıza konuk almıştık. Bize, Japon kağıt katlama sanatı "ORİGAMİ"den de örnekler sunmuştu. 💖

Dipnot: Alttaki çizimin üzerindeki tükenmez kalemle alınan notlar bana ait. Sohbet esnasında İngilizce'den çevirilerin anlık alınmış ana başlıklarını içeren notlardı. 

Doraemon: Vikipedi
Doraemon: Wikipedia
Doraemon: Facebook Fan

Doraemon
(Çizim: Fumi KOBAYASHI, 04 Ağustos 1994, Ganita / Trabzon)



 

Bu içerik Kotbas Art Colors tarafından üretilmiştir.

Art Colors

Sanatın renklerine dair..

Daha yeni Daha eski